Der var engang en kategori, der hed årets ølbegivenhed. Den blev givet til den begivenhed i øllets verden, der i løbet af året, der havde vakt éns største begejstring.
På Stovt blev der senest fundet en vinder i den kategori tilbage i 2016, hvor Stovt udråbte Stovt til årets vinder – og så kan måske deraf også udlede, hvor meget jeg deltager i den del af ølverdenen, der foregår ude i offentligheden.
Årets ølbegivenhed 2021 er ikke én begivenhed, men en kædereaktion af begivenheder, der har krævet mod at starte og mod og vilje at holde i gang – og en kædereaktion, der uden tvivl har været nødvendig, når man ser på de historier, der er kommet frem.
Jeg taler naturligvis om den række af #metoo- og arbejdsmiljø-krænkelser, der er kommet frem i lyset.
Trykket var så stort, da Brienne Allen på hendes Instagram-profil begyndte at offentliggøre de historier hun fik tilsendt, at trykbølgen fra mængden af historier og deres indhold kunne mærkes vidt omkring.
Efterfølgende dykkede Kate Bernot ned i historierne på Good Beer Hunting, herhjemme har Fanny Wandel taget et stort slæb i forhold til at påpege sexismen på barer og i ølbranchen, og så lavede Kate Bailey podcasten Super Cool Toxic Workplace, der gik bag om historierne fra Mikkeller.
Der er utvivlsomt flere navne, som burde nævnes for deres indsats for at få historierne frem - og jeg tager hatten af for hver og én af dem. Lige som jeg tager hatten af for dem, der har turdet stå frem med deres historier.
Konsekvenserne af dårlig ledelse og dårligt arbejdsmiljø er voldsommere end man kan tænke sig til, hvis man ikke har prøvet det. Det er hverken noget, der skal forklejnes eller bagatelliseres. Argumenter som ”du kan jo bare skifte job” kan være tusind gange nemmere at sige end at udleve, hvis man er fanget i et nedbrydende arbejdsforhold. Man er ramt på selvværdet, på psyken og på troen på, at der findes alternativer.
Jeg har, som det måske kan fornemmes, været dér.
Dårligt arbejdsmiljø kommer i mange former, og fokus har i løbet af året været meget på #metoo, der er så lavt som det kommer. Firmaer, der tillader disse vilkår for deres ansatte. Ledere, der bidrager til denne opførsel eller ikke skrider ind, selvom de har kendskab til det. De fortjener alle at blive omtalt ved navns nævnelse. Så nye ansatte ikke træder ind ad døren, så kunder finder et andet sted at lægge deres penge og så andre firmaer vælger andre steder, at lægge deres penge.
Årets ølbegivenhed er forhåbentlig starten på enden for, at denne opførsel tolereres.
Al ære og respekt til dem, der går forrest.