torsdag den 3. februar 2022

Poesibogen: Tøsebajere

Det er ikke mange ølprofiler jeg følger på Instagram, men blandt de udvalgte få, der hører Tøsebajere. Og Tøsebajere! Det er dem, der i deres vanlige anonyme format får lov til at levere svarene til den første omgang poesibogen siden 2019.

Hvad er din yndlingsøl?
A: Ikke noget nemt spørgsmål. Havde du spurgt hvad jeg drikker flest af havde det straks været nemmere (er selvfølgelig Ceres Top, når man bor i smilets by). Nogen vil måske blive overraskede, ud fra mange af de øl vi typisk poster, men jeg lander nok på Duchesse de Bourgogne. Simpelthen en klassiker jeg aldrig fortryder at vende tilbage til - den der balsamico surhed og egetræ. Gyldne damer kan godt gå hjem, hun er og bli’r den flotteste dame.

N: Havde du spurgt mig for to år siden, havde jeg nok råbt lige ud af posen “ INGEN!”. Der havde jeg endnu ikke opdaget, at der var andet end Tuborg Classic. Nu er det bestemt ikke nemt at svare på. Der er mange øl, som jeg drikker ofte, fordi de er sikre vindere - Big Doink fra Gamma for eksempel. Ligeledes vil jeg som min yndlingsøl udpege en øl, som jeg har drukket ufattelig mange flasker af, fordi den er super tilgængelig, forfriskende og bare ægte lækker: Raw Power fra Ebeltoft Gårdbryggeri.

A: Godt at se N lige husker den jyske vinkel.

Hvad er din yndlingsøltype?
A: Lige så lidt som vi har en type når det gælder mænd, har vi det nok heller ikke i udpræget grad når det gælder øltyper. Jeg kan derfor heller ikke begrænse mig til én men må sige at lige for tiden er det Saison, Lambic og generelt store fede Imperial Stouts.

N: Uh ja. Meget svært spørgsmål. Lidt af hvert er jo altid det bedste. Men jeg er bare en sucker for spontan fermenterede øl. Gi’ mig en god Wild Ale og jeg er din for evig.

Hvor køber du dine øl?
A: Her tror jeg vi kommer med meget ens svar. N og jeg plejede at være naboer og boede ret så tæt på Væskebalancen, så der startede vi ud med tit at handle sammen - Nogen gange planlagt men ofte slet ikke. Skal udvalget være lidt vildere, surt og belgisk smutter vi op af bakken til Tidens Farver. Som seneste skud på stammen har vi jo fået Erlings ølbutik, som det nok mest er mig der kommer forbi, da den ligger lige på vej hjem fra arbejde. Men nej, vi gør os ikke så meget i at handle online eller fra de kendte kjøwenhavner butikker - mest fordi vi er utålmodige og der er for langt.

N: Hvad A siger.

Hvad er din største øloplevelse?
A: Hmmm… Øloplevelse. Det kan vel være mange ting. Mange vil nok nævne ture til Belgien eller ølfestivaler, men det har jeg ikke rigtig gjort mig i da jeg bruger mine somre på musikfestivaler. SÅ! Med fare for at det her bliver for kvalmt for nogen… Så må det være at have fundet den perfekte bajer buddy i N. Siden vi mødte hinanden i foråret 2020 (nej, længere har vi ikke kendt hinanden) har vi grint, danset til uhørte mængder Beyonce, holdt smagninger og kreeret memes og diagrammer i massevis alt imens vi har fået nogen gode bajere derhjemme, på barer, bænke og hvor der ellers var plads i en corona tid. Desuden har jeg arbejdet en del år på ølbarer og i den forbindelse har det altid været en fed oplevelse at rykke gæster lidt udenfor deres comfort zone eller finde en øl til personen, der havde opgivet nogensinde at finde en øl der smagte godt. Generelt er det at introducere folk til god øl uden snobberi, noget der betyder meget for os begge.

N: For det første hopper jeg med på flødetoget og vil selvfølgelig fremhæve den rene fornøjelse det har været at være på ølrejse sammen med A. ;-) Fra at have en meget snæver øl-synsvinkel har jeg de sidste to år udvidet min humlehorisont ved at drikke en masse gode øl i godt selskab og er endda begyndt at brygge selv. Derfor er en af mine største øloplevelser også de par måneder, jeg tilbragte med at skrive semesterprojekt i samarbejde med Ebeltoft Gårdbryggeri. At tilbringe flere dage i bryggeriet med Peder, Max og Carsten, der lærte mig alt muligt om øl og bryg, var en kæmpe fornøjelse. Jeg har aldrig suget så meget viden til mig på så lidt tid. Ebeltoft Gårdbryggeri er ufattelig dygtig til at brygge øl, der er utrolig smuk natur og så er de ansatte den mest imødekommende lille familie.

Hvad er det øl kan siden det er så godt?
N: Først og fremmest er det selvfølgelig den kæmpe mangfoldighed. Jeg tør næsten sige, at der er noget for enhver smag. Herunder kan der jo nørdes fra smag og aroma ned til det kemiske niveau om hvordan de forskellige elementer spiller sammen. Og heraf skabes der selvfølgelig det sociale. Det at snakke om den smagsoplevelse man har og den gode gamle danske hygge der opstår omkring et par gode øl. Og så bliver det selvfølgelig altid lidt lummert… men det ka’ være det bare er os ;-)

A: Alt det N siger. Plus at øl bare er mere tilgængeligt at dykke ned i. Smagene er mere markant end i fx. vin og rammer i langt højere grad een lige i fjæset. Og apropos hvad N siger, så er det klart den ting, vi foretrækker at blive ramt af lige i face.