onsdag den 5. oktober 2022

Vintage: Beer Here - Kremlin Crude (2014)

Der var engang, hvor Kremlin Crude fra Beer Here hørte til blandt mine favoritøl.

Kremlin Crude var en 11 % Russian Imperial Stout uden al for megen slinger i valsen. Jeg husker den som en småbrutal størrelse, men jeg kan tage fejl – det er trods alt en del år siden.

Faktisk er det så mange år siden, at jeg har fundet en flaske frem fra kælderen fra 2014. Her otte år senere åbnede jeg den med en forventning om, at løbet var kørt, men det kan jeg indledningsvis ikke helt blive enig med mig selv om det er.

Duften er ikke for lovende. Umiddelbart sød på den måde man får, når de mørke øl begynder at få soya-noter. Der er stadig liv i glasset, og langs kanten ligger der en smal linje af små hvide bobler, der beviser det.

Smagen byder på lys chokolade og masser af lakrids. Duften har efter et par minutter i glasset lagt sig på et leje, hvor den er sød, men mild. Der er i forhold til øllen ikke megen smag. Først sødme, så en kæmpe bølge af lakrids og til sidst en klæg mundfølelse, der ikke er helt heldig.

Ifølge datoen på kapslen, der vil Kremlin Crude kunne holde til 2024. I forhold til, hvordan den smagte engang, der er det en sandhed med modifikationer. Jeg har prøvet øl, der efter otte år var langt mere nedbrudte og udtjente, men dermed ikke sagt, at Kremlin Crude holder fanen højt i dag.

Kremlin Crude årgang 2014 anno 2022 er ikke rigtig skidt. Den er heller ikke rigtigt god. Den er mest af alt en erfaring jeg er blevet rigere, og en påmindelse om, at sort øl sjældent kan holde sig så længe som nogle optimistiske holdbarhedsdatoer gerne vil have dem til.