onsdag den 18. januar 2023

Q&A 2023: Kolding Gårdbryggeri

I dag går turen Til Kolding Gårdbryggeri, hvor Signe Grønbæk, der er den ene af bryggeriets tre ejere, har besvaret dagens spørgsmål.

Køb øl fra Kolding Gårdbryggeri her.

1. Hvad var det mest positive i 2022 for bryggeriet?
2022 var vores første år som selvstændigt bryggeri. At starte op og blive taget så godt imod må være enhver hjemmebryggers drøm, eller egentlig ethvert menneskes drøm, vi vil jo alle gerne elskes. Så tak til jer der elsker os, og til jer der har devieret fra jeres trofaste mærker for at prøve noget nyt og lækkert. For det synes jeg vi bidrager med. Et nyt synspunkt på det at være bryghus, med helheden fra byg til bryg med lækre råvarer fra start til slut. Det, og så vores historie tror jeg har gjort en forskel for vores kunder.

2. Hvad er det for et nyt år, I som bryggeri kigger ind i?
Visionen for 2023 er først og fremmest at udvide bryggeriet, så vi kan holde åbent for besøg over sommeren og producere nok øl til gæsterne. Derudover har vi kæmpe fokus på bæredygtighed. Vi går efter at være CO2 neutrale i 2023. 

Vi har allerede gjort meget i 2022, f.eks. køb af grøn strøm, brug af genanvendelige materialer og selvforsyning af økologiske råvarer, hvor det er muligt. 

I 2023 vil vi lancere et projekt der kan bidrage til frikøb af landbrugsjord om omlægge til vild natur og helst skov. Derudover har jeg en hed drøm om at etablere en rigtig humlemark. Vi har haft et par humleranker i et par år nu, med bl.a. Sabro og Centennial Humle, og de vokser ganske fint i det danske klima. Derudover håber jeg på at lancere flere florale øl, i stil med “Den Rette Hylde” som vi har lanceret i år.

3: Hvad bliver den største udfordring for de danske bryggerier i 2023?
Jeg har hørt at krisen fortsætter lidt endnu. Det er mega udfordrende for en lille biks som vores med svingende el priser og vanvittige stigninger på råvarerne, som æder det meste af overskuddet. Men så længe danerne stadig køber vores øl kan vi blive i business. #købdansk

4: Bliver 2023 udvikling eller overlevelse for den danske ølbranche?
Der er masser af planer for udvikling, men krisen sætter tempoet. Vi starter med udvidelsen af vores bryggeri og lille gårdbutik, samt vores regenerative natur øl.

5: Hvem i ølbranchen fortjener et skulderklap?
Phillip fra Åben for at tro på vores koncept og for at give os det sidste skub til at starte selv. Henrik fra Beershoppen i Kolding og generelt craft beer øl-branchen for at have den collaborative og åbne tilgang til hinanden.