torsdag den 2. februar 2023

Poesibogen: Kasper Mundt-Nielsen

Danske ølentusiasters medlemsblad Ølentusiasten har fået ny redaktør. I den anledning gør poesibogen comeback, så der kan komme svar fra Kasper Mundt-Nielsen.

Hvad er din yndlingsøl?
Jeg er lidt en rodløs person, så jeg har svært ved at pege på en enkelt øl. Det varierer simpelthen på dagsformen – altså mine smagsløgs dagsform. Men der er tre øl, som jeg ikke kan gå forbi, uden at tage mindst ét eksemplar med hjem, og det er Orval, Alesmiths Speedway Stout og Double Dippy Doo.

Hvad er din yndlings øltype?
Jeg har alle dage elsket mørkt øl, og selvom IPA-øllet også står mit hjerte meget nært, kommer det aldrig til at slå en god, stærk og fyldig stout af banen. Jeg knuselsker den dybde og kompleksitet, man kan finde i en stout, ligesom fylden og mundfølelsen kan få englene til at synge. Desuden er stouten et fantastisk lærred, hvorpå man kan skabe fantastiske værker, med diverse tilsætninger eller lagringsmetoder.

Hvor køber du dine øl?
Jeg er meget spontan i mine ølindkøb, og meget af det, jeg nyder derhjemme, er købt enten direkte hos bryggeriet eller fysiske butikker, som f.eks. Kihoskh på Sdr. Boulevard og Wika Meny i Køge. De har noget nær det bedste udbud i min umiddelbare nærhed. Allerhelst vil jeg dog købe min øl på et udskænkningssted, og der frekventerer jeg oftest Fermentoren, Skaal og Warpigs - de sidste to serverer mad, hvilket er et meget stort plus.

Hvad er din største øloplevelse?
Årstallet er jeg lidt i tvivl om, det må have været 2003 eller 2004, da min kammerat Jacob og jeg for første gang besøgte Danske Ølentusiasters Ølfestival, der dengang blev afholdt i Valby Hallen. Jeg er i tvivl om, hvorvidt vi rent faktisk var gamle nok til at deltage i arrangementer med udskænkning, så lad os sige det var 2004, hvor vi i hvert var fald fyldt 18 år.

Jacob havde smagt nogle øl med frugt i, som han mente kunne noget helt andet end Ale no. 16, der dengang ellers var noget af det bedste, vi kendte til. Vi var vitterligt ikke imponeret af det frugtøl, vi fik på festivalen. Til gengæld var der urimeligt mange andre lækre øl, som introducerede os for skønheden ved godt øl. På mange måder, var det første besøg skelsættende og står tilbage som både min største og vigtigste øloplevelse.

Hvad er det øl kan siden det er så godt?
Øl er meget mere end bare øl. Når øl kommer på bordet, stiger humøret, og indtager man øllet med måde, er det et socialt samlingspunkt ulig noget andet. Samtidig – som en der går op i god smag – adskiller øllet sig fra andre drikkevarer ved at være alsidig på et niveau, hvor selv ikke vin kan følge med. Øllets smag og aroma spænder utroligt vidt og har fantastiske implementeringsmuligheder, når det kommer til alverdens køkkener.