tirsdag den 11. juli 2023

Himmelskum - en åndsvag øl

”Tager du pis på mig?”

Noget i den stil fløj over læberne på mig, da jeg hos Din Øl blev tilbudt en smagsprøve på en koldskål-sour.

En lunken smagsprøve skulle det vise sig.

Da jeg var barn, fortalte min far jævnligt en vittighed, som jeg først som voksen har forstået var dybt sjofel.

- Kan man blive gravid af kærnemælk?
- Kun, hvis det har været igennem en mejerist først!

Men med udsigt til at skulle smage en lunken koldskål-sour, der virkede det næsten mere fristende, selv at suge kærnemælken ud af mejeristen – direkte fra hane 1.

Men, smagsprøven kunne noget.

Lige så meget som jeg hader gimmick-øl, lige så meget måtte jeg gnække i skægget over, at øllen havde fået det hele med. Vanilje, citrus, sødme – jo, det hele var dér.

Øllen er Himmelskum fra Too Old To Die Young Brewing Co. – 3,8 % koldskål-sour, brygget som samarbejdsbryg med Skøl Brygkompagni.

Da øllen en uge senere kunne erhverves på dåse, der havde Din Øl smagsprøver på fad. Denne gang smagte jeg øllen ved en anstændig serveringstemperatur.

Forskellen var markant.

Det parameter, der hed ”vanilje”, slog markant ud i forhold til første gang.

Men igen, jeg var ikke afvisende.

Nu sidder jeg så med dåsen jeg købte den dag. Og jeg gnækker igen, for det er helt åndsvagt, hvor godt koldskålssmagen er ramt – som i, helt og aldeles åndsvagt.

Og selvom det lyder som Stovts aldrig offentliggjorte liste over ting, der ikke skal i øl (laktose, vanilje…), så fungerer Himmelskum altså fortrinligt.

Server den for dine forældre til frokosten, som dessert, i stedet for koldskålen – som en gimmick. For det er en gimmickøl, men det er sandsynligvis den mest gennemførte gimmickøl til dato.

Den kan sagtens deles – og bør det. For ligesom det vil være rent selvplageri at dunke en liter koldskål, så er der også grænser for, hvor meget Himmelskum, der kan hives indenbords. Det går fint med én, jeg ville personligt nok også stoppe før de to.

Men god er den.