I dag går turen til det vestlige Fyn, hvor Stefan Sørensen, der er administrerende direktør og brygmester, står klar med svar.
1: Hvad var det mest positive i 2023 for bryggeriet?
Det mest positive for os i år har været den anerkendelse som vi har oplevet i forskellige former og formater.
Vi blev nomineret til "Årets Bryggeri 2023" (Danske ølentusiaster) og fik en 6. plads blandt bryggerier som vi ser utrolig meget op til, det betød enormt meget for os.
Derudover blev vi også nomineret til "Årets nye navn 2023" (Danish Beer Bloggers), i skrivende stund kender vi dog ikke udfaldet af denne nominering, men det ændrer ikke på hvor pavestolte vi er af det uanset hvad udfaldet bliver.
Det har også været en kæmpe sejr for os at få vores nye faciliteter i Middelfart, hvor vi har fået lager, taproom og snart også får etableret vores eget bryggeri. Det er helt utroligt, så meget det har gjort for os og forretningen, at vi er rykket ud af min private garage og har fået etableret en mere fysisk forretning med rammer vi kan vise frem og være stolte af.
Rent forretningsmæssigt, så har 2023 været et fantastisk år på trods af alle de udfordringer som der så tit er blevet skrevet om. På trods af de udfordringer, så har vi alligevel formået at øge vores omsætning betragteligt, hvilket betyder, at vi er kommet et stort skridt nærmere på vores mål, om at kunne gøre Gamborg Bryghus til vores levevej og det er vi meget taknemmelige for.
2: Hvad er det for et år, I som bryggeri kigger ind i?
Vi kigger ind i det nye år, spændte og fuld af forventninger.
Dels hvad angår vores produktions pipeline af nye produkter, fede collabs osv. Men også i særlig grad spændte på at følge alle de nye ideer og initiativer til dørs, så de kan materialisere sig i løbet af 2024.
3: Hvad bliver den største udfordring for de danske bryggerier i 2024?
Vi har gennem de seneste år oplevet mange stigninger, på nærmest alle udgiftsposter som vedrører produktionen af vores produkter, finansiering, omkostninger osv. uden at kunne videreføre disse omkostninger til forbrugeren.
Derfor tror jeg, at den største udfordring for bryggerierne bliver at opnå en sund bundlinje. Den vil gøre, at vi kan drive og udvikle bæredygtige forretninger, hvor vi kan betale vores ansatte den løn de fortjener, have penge til at kunne sørge for, at de får de efteruddannelser de skal have for at udvikle sig, bruge penge på miljørigtige løsninger, samt at have nok frie midler til at udvikle nye forretningsområder.
4: Hvilken øl er I mest stolte af at have brygget i 2023, og hvad gør den noget særligt?
Uden at blinke er det vores "Octo X Blueberry Vanilla Marshmallow Lasi Gose", som vi er mest stolte af. Det er vi nok fordi, at det var den første sour, vi nogensinde har lavet og fordi vi ikke gik på kompromis med mængderne af råvarer som vi har brugt i den. Derfor skulle den nok også have heddet "Økonomisk Selvmord".
Vi har proppet den med 1,6 tons blåbær (ca. 1.200 bær/liter), økologisk Bourbon Madagaskar vanilje for en formue og et bjerg af skumfiduser (10 kg).
5: Hvem i ølbranchen fortjener et skulderklap?
Vi vil gerne give Jørgen fra Kvickly Middelfarts ølverden et KÆMPE skulderklap, da han har været en kæmpe støtte for os, ved bare at være den han nu en gang er - hjælpsom, rar og bundærlig.
Vi glemmer aldrig første gang, vi snakkede med ham, hvor vi spændte og nervøse henvendte os til ham nede blandt hylderne i Kvickly. Helt "grønne bag ørerne" og uden forstand på øl, prissætning osv. fik vi besvaret vores spørgsmål og gik ud af butikken meget klogere og klar til at tage næste skridt på vores rejse.
Siden da har Jørgen aldrig være bleg for at komme med konstruktiv kritik, godt som skidt, hvilket altid kan bruges til noget.
Mere generelt, så skal Jørgen også have et skulderklap for alt det han gør for øllet her i lokalområdet. Vi tror virkelig på at Jørgens daglige indsats med at få udbredt godt øl og få folk med på ølrejsen, har gødet jorden for at folk i Middelfart og omegn, har været så klar på at drikke vores øl i de mængder, de gør i dag.
Så tak Jørgen, du er en guttermand og en god ven af huset.