fredag den 30. august 2013

Poesibogen: Andreas Petersen

Dagens bidragsyder til Poesibogen er Andreas Petersen, der står bag ølbloggen Dude Beering. Andreas blev ølblogger ved et tilfælde, da han tilbage i december 2011 omtalte en ny juleøl hver dag på sin facebookprofil. Siden har han holdt det kørende med jævnlige og meget læsværdige indlæg på bloggen. Sideløbende med karrieren som ølblogger bliver der også tid til et arbejde på Statens Serum Institut og lidt fuglekiggeri.

Yndlingsøl?
De sidste par år har jeg pga. min blog smagt en masse forskelligt øl og sjældent vendt tilbage til selv de bedste. Men en af dem jeg køber stort set hver gang jeg er så heldig at finde den er West Coast IPA fra Green Flash Brewing Company. Den ultimative west coast IPA. Port Brewing laver også nogle rigtig gode såsom Wipe Out og Anniversary Ale.

Yndlingsøltype? 
Ja det må uden tvivl være IPA brygget efter den amerikanske west coast stil. Bigger is better siger de jo, og selv om stilen måske kan synes vulgær med de store mængder humle så elsker jeg simpelthen de bedste af slagsen.

Største Øloplevelse?
Jeg synes at jeg, heldigvis, har mange gode oplevelser med øl. Men selvfølgelig er nogle bedre end andre og hvis jeg skal nævne en, så må det være fra forsommeren 2012 hvor jeg sammen med 15 andre var på ølrejse til Prag. Byen, dens øl og dens værtshuse, traditionelle såvel som helt nye, blev grundigt udforsket. En anden god oplevelse var, da jeg i forbindelse med min anden passion, fuglekigning, var i New Jersey, USA og så en almindelig drugstores udvalg af amerikansk mikroøl. Det gjorde ikke oplevelsen ringere, at den føromtalte West Coast IPA blev opdaget på den tur …

Hvor køber du dine øl? 
Jeg har en fire-fem steder som jeg jævnligt besøger for at finde nye øl. Toft Vine på Islands brygge ligger tæt på min arbejdsplads og de har et helt fint hjørne indrettet med vist over 400 slags øl. Desuden er der jævnligt smagninger i butikken. Høkeren i Ravnsborggade er en lille kælderbutik med et pænt udvalg og så bliver man budt på et glas fadøl hver gang man kommer, dog oftest Hancock, som jeg finder noget kedelig. Vinbørsen Nordre Frihavnsgade er en blandet butik der også har en mindre afdeling med øl. Den ligger i gåafstand fra hjemmet. Mikkeller og Friends Bottleshop i Stefansgade er den helt nye hvor man virkelig kan finde øl som ingen andre fører. Men er ikke det billigste sted. Endelig har jeg for nylig opdaget Fish and Beer på Amagerbrogade som har et pænt udvalg også. Bliver nødt til at nævne Bunker Beer i Edvard Griegs gade meget tæt på privaten men deres noget begrænsede åbningstider er ikke fremmende. Her kan man få nordisk øl. Når jeg i fuglekigningsøjemed kommer rundt i landet, så ynder jeg at opsøge butikker for at se om der er lokalt forankret øl på hylderne. Ikke alt distribueres på landsplan, selv i vores lille land.

Hvad er det øl kan siden det er så godt? 
En basal ting er formentlig, at det er nemmere at drikke en øl alene, uden at den skal ledsages af mad. Overordnet tror jeg det hænger ved fra gamle dage, hvor direktøren fik rødvin, mens manden på gulvet drak en håndbajer. Derved kan alle snakke med om øl, mens det kun var de færreste der vidste noget om rødvin. Sådan er det selvfølgelig slet ikke i dag, men jeg tror at øl stadig står hjertet nær hos de fleste. Det kan så undre at mange, efter 15 års mikrobryggeri-ølrevolution i Danmark, stadig hæger ved Carlsberg-Tuborg øl. For mig personligt betyder det noget at jeg næsten har været med fra starten, i det små. Drukket de små buttede fra Faxe inden revolutionen frem for dem fra de store; prøvet og glædet mig ved Chimay i 80’erne (købt herhjemme); og så set det starte med Apollo og Svaneke, fulgt af Brøckhouse, Nørrebro, Den Tatoverede Enke, Danske Ølentusiaster, ølfestival mm/mfl. Jeg er absolut stadig kun en glad amatør, men jeg har dog trods alt opnået at kunne skelne skidt fra kanel og vide lidt om hvad der gør, at jeg synes om en øl. Kunne formentlig godt have opnået samme færdigheder hvad angår vin men nu blev det så øl.