mandag den 23. juni 2014

Anmeldelse: Left Hand Brewing Co., Wake Up Dead

Navn: Wake Up Dead
Type: Imperial Stout
Alkohol: 10,2%
Etikettekst:Good Morning. You’ve woken up dead. You’re in ruins. But don’t be discouraged. Here’s a black ale to brighten your day. Wake Up Dead lurks in our cellars for over 4 months before being unleashed. Hints of raisins, black licorice, coffee and dark chocolate are followed by earthy, herbal hop notes. Any apprehensions about the rest of your day are quickly forgotten, for whatever the mind expects, it finds.

Beskrivelse: Wake Up Dead blev for ganske nyligt købt i Havnens Vin og Tobak i Vejle, og det tog ikke længe før min nysgerrig satte en pistol for tindingen af mig, og tvang til at smide den halvstore flaske med det pæne alkoholindhold i køleskabet og klargøre den til at blive indtaget som et soloprojekt.

Det er lang tid siden, at jeg for alvor har ladet mig selv synke ned i stolen i selskab med en øl, hvor man på forhånd har gjort sig klar, at denne øl fortjener tid. Det syntes jeg Wake Up Dead gjorde. Flasken var halvstor, prisen var halvhøj og alkoholprocenten deroppe, hvor man bruger tre cifre når man skriver den med en decimal. Et perfekt offer for den forbrydelse, det sikkert er ifølge flere bud, at bruge en time på en enkelt øl, og opleve hvordan den udvikler sig i takt med at den varmer op og bruser af.

Wake Up Dead er indehaver af et kraftigt fadpræg, og en virkelig alkoholtung personlighed. Smagen er fed af kaffe og rosin, men alle disse elementer af rendyrket ølzen bliver revet fra hinanden af en heftig kulsyre i form af små bobler, der som et kobbel af små hidsige gravhunde ganske unødigt skaber voldsomme krusninger under overfladen. Havde man formået, at lave den samme øl med store bløde bobler, så havde alle øllets elementer i langt højere grad gået op.

Ingen tvivl om, at Wake Up Dead hører til på den gode side af gennemsnitskaraktererne, men der mangler noget særpræg. Det havde utvivlsomt klædt den med noget bourbonvanilje, eller noget andet, der kunne bløde en smule op for dens meget tunge personlighed. Som fadpræget er (og nej, den er så vidt vides ikke fadlagret), så virker Wake Up Dead antydningsvist indestængt og sur, som om den har fået tilsat en overdosis vådt træ, et indtryk, der vokser i takt med at kulsyren dør ud. Det var dog kun de sidste dråber, hvor dette indtryk for alvor tog overhånd, men ingen tvivl om, at dette er en øl man nok bør dele, og nok også drikke lidt koldere end jeg gjorde. Jeg havde ladet den stå i en halv time, efter jeg tog den ud af køleskabet.

Det var hverken spild af tid eller penge, at tage livet af Wake Up Dead. Den var ingen oplevelse alt andet skulle måles op imod, men omvendt kunne flere godt skele til den når de kastede sig ud i kunsten, at brygge tungt sort øl. Time well spent, og en udmærket kompagnon at høre den seneste Neko Case med.

Indkøbt: Havnens Vin og Tobak, Vejle (90,-, 56cl)
Karakter: 9