onsdag den 24. september 2014

Boganmeldelse: Mark Dredge "Beer and Food"

Jeg er stor fan af den engelske blog Caught by the River, der takket være en stribe fantastiske skribenter formår, at forene kultur og natur på deres blog. To gange har bloggen stået bag en bog, begge har jeg forudbestilt og modtaget på udgivelsesdagen, men det var først for nylig, at jeg fik taget hul på ”On Nature” fra 2011. Mellem bidrag fra, for mig, så fantastiske navne som Tracy Thorn og Bill Drummond var der også et essay om øl kaldet ”Drinking the Seasons” skrevet af, for mig, ukendte Mark Dredge. Et velskrevet, indbydende og usnobbet stykke med ord om øl, der gjorde mig nysgerrig på om Mark Dredge mon havde skrevet mere om emnet. Svaret er: to styk! En af de vanlige x antal øl du bør sluge før du croaker bøger, og en anden, der gjorde mig nysgerrig. ”Beer and Food” handler om at forene øl og mad. 

På omslaget hedder det ”bringing together the finest food and the best craft beers”. Jævnfør, at jeg gerne vil blive bedre til at bruge øl i køkkenet, og at Mark Dredge allerede havde bevist sit værd for mig som forfatter, så var det nemt at trykke at trykke køb. Et par dages forgæves venten ved postkassen senere og der var bid. 
Bogen er inddelt i de fire kapitler: ”The Basic Ingredients”, ”Beer Styles”, ”Matching Food and Beer” og ”Cooking With Beer”. Jeg mistænker, at ”Beer Styles” afsnittet er sakset fra hans anden bog, for det er 70+ sider, hvor der er en kort introduktion til en given øltype, og så efterfølgende fremhæves fem af slagsen. Det er en opremsning ud i det uendelige, og såvel uinteressant som uelegant. Det samme gælder afsnittet” Matching Food and Beer”, hvor der med nedslag i forskellige køkkenretninger fremhæves hvilken specifik øl, der passer særlig godt til en bestemt ret fra den omtalte retning. Igen et afsnit, hvor opremsning og gentagelse synes at tage over, og de to kapitler synes bedst at egne sig som lokumslitteratur. 

Det er dog ikke nok til at forkaste bogen, for det indledende afsnit ”The Basic Ingredients” er en fantastisk, omend kort, indførsel i hvordan øl produceres og hvordan øl kan tilpasses mad via ingredienser og smagsindtryk. Pædagoisk nok til at alle kan være med, men samtidigt borer det dybt nok til, at selv de mere erfarne kan lade sig inspirere eller lære noget. 
Fjerde afsnit ”Cooking With Beer” rummer en kort introduktion og en stribe gode tips, hvis man vil bruge øl i køkkenet. Velskrevet, men igen havde jeg gerne set, at den del fyldte noget mere frem for alle ølomtalerne. Efter tipsene kommer en række opskrifter, som jeg ikke er nået til endnu, men ketchup med sort IPA og øltrøfler står først på listen, når jeg når så langt. Opskrifterne dækker bredt, appetizers, tilbehør, hovedretter, desserter, plus det løse. Der er mange, der bør prøves, men igen er det synd, at der ikke er blevet plads til flere, fordi bogen skulle fyldes op med ølopremsninger. 

Jeg betalte cirka 130,- inklusiv porto for bogen, og til trods for en masse overflødige sider, og en forkert prioritering af bogens indhold, så føler jeg mig ikke snydt, for jeg følte mig både en smule klogere og inspireret da jeg var nået igennem ”Beer and Food”.