mandag den 9. marts 2015

Anmeldelse: Porter Bryg no 1, Abelgren & Ramvad

Navn: Porter Bryg no 1
Type: Porter
Alkohol: 4,7%
Beskrivelse: Jeg har længe glædet mig til, at skulle smage øl fra Abelgren & Ramvad, og med en åben flaske foran mig er det heller ikke mange øjeblikke fra, at det ønske bliver indfriet. På forhånd er jeg skeptisk. Sort øl og lave procenter er for mig ikke et match made in heaven, og med Porter printet på etiketten tæt på, hvor der står 4,7%, er dette mismatch en realitet i den første øl, der bærer Abelgren & Ramvad Brewing Companys navn.

Da der skal serveres, står der et voldsomt skum op i glasset, selvom der skænkes forsigtigt. Samtidig er øllet grumset fra en stor mængde gærrester. En fejl, det retfærdigvis skal siges, at bryggeren selv er ganske opmærksom på og forbandet over, og som man derfor kan forvente bliver udbedret i de næste batches.

Duften er overvejende en maltet sødme, der leder tankerne hen på en let brown ale, mens smagen overrasker og river og kradser i stor kontrast til den forholdsvis bløde omgang sorte sødme jeg havde forventet. Trods en IBU på 33, virker der til at være skruet godt op for humlen, og som et overraskende element er der et heftigt bid af engelsk lakrids, der sammen humlen giver noget kant. Mere end en porter fremstår Bryg no 1 fra Abelgren & Ramvad som en skarpt skåret sort IPA af sessionstyrke.

Der er en del skønhedsfejl i Porter. Overkarbonering, gærrester og så savner øllen balance. Den nærmest drukner i indtrykkene fra humlen og lakridsnoterne, og jeg mistænker, at det jeg sidder med i glasset, ikke helt er den øl bryggeren havde tænkt sig. Tager man øllen for hvad den er, og ikke skeler til etiketten, så er jeg dog på ingen måde afvisende. Det er krast og skævt, og rummer noget råstyrke man sjældent finder i en øl på 4,7%.
Indkøbt: Humledrik (75cl, 79,-)
Karakter: 8