torsdag den 21. maj 2015

Poesibogen: Morten Valentin Ejlertsen, Ølbutikken

For et par uger siden var vi tæt på at vælte hans butik, det lykkedes i hvert fald min følgesvend, at smadre sin pose med øl på butiksgulvet. I dag gæster han Stovts Poesibog. Navnet er Morten Valentin Ejlertsen. Du kender ham muligvis som indehaver af Ølbutikken, hvor han fra sin plads bag disken tager imod selv de tåbeligste, mest berusede ølbloggere fra provinsen med et smil. Vi stiller om.

Hvad er din yndlingsøl?  
Min yndlingsøl er den jeg ikke har smagt. Det første snus, en forsigtig mundfuld, så ruller sanserne og horisonten udvides. Somme tider. Når jeg får en 3 dage gammel Pliny fra amerikanske venner sat foran mig er jeg også ret glad, men den ene øl jeg drikker langt mere end nogen anden - og som jeg synes passer til alt og alle tider - er Arctic Sunstone fra 3 Floyds/Amager. Floral, frugtig og feminin i starten, bid, bitterhed og boller for resten. Jeg må hellere snart få tatoveringen, det er sån på mode i ølundergrunden har jeg hørt.

Hvad er din yndlingsøltype?
For mig er humlen ved øl humle. Der er meget få øltyper der ikke siger mig noget men IPA er den øltype hvor de forskellige vidunderlige humletyper bliver bedst (mest) vist frem og det er lige hvad mine smagsløg søger. (HTAS2R38 - genomet for bitterhed!) Det er uendeligt fascinerende hvordan der kan være så mange lag af smag og lugt i olien fra en enkelt plante.

Hvor køber du dine øl?
Jeg har egentlig købt øl alle steder jeg stødte på dem. Og det gør jeg stadig hvis jeg får øje på noget der ser spændende ud. Men som indehaver af Ølbutikken, så får jeg dækket meget af mit behov lige der. Jeg skal jo smage på sagerne før jeg ved om det er godt nok til mine gæster.

Hvad er din største øloplevelse?
Min største øloplevelse kunne være første gang jeg var i Belgien med far og søster - så meget ufiltreret og upasteuriseret øl med tradition bag. Og fritter! Det kunne også være en af de lækre ølmiddage (for eksempel Mikkeller & 3 Floyds på Mielke & Hurtigkarl) jeg har været med til, hvor parringen og brugen af øllet i maden har givet nye og uventede oplevelser. Men min største ølglæde er altså at få lov at dele øl. At tvinge vennerne til at sætte den billige dåse fra sig og smage min humle. At få lov til bag baren, butikken, på festivalen eller på gaden, at lukke fordomme og åbne smagsløg. At fortolke og formidle øllet og se horisonter udvides og liv blive forbedret. (Jo, det mener jeg. det er min empiriske opfattelse at folk som er nysgerrige og eventyrlystne med deres mad og drikke, er gladere mennesker - også selv om de går glip af gode tilbud i grænsehandlen).

Hvad er det øl kan siden det er så godt?
Øl kan smage godt. Selv om det er mit arbejde at smage og sælge øl (og tag ikke fejl, det er arbejde; man skal jo også smage alle de dårlige så mine kunder ikke behøves) så får jeg gang på gang kuldegysninger i hele kroppen over hvor godt øl er. Det rammer hele min tunge og får alle sanser med. Det rammer hele min krop (glem ikke at humulus lupulus er en underfamilie af cannabiaplanten) og giver en holistisk oplevelse af smagen. Variationen er næsten uendelig og (for mig) langt større end nogen anden drik på jorden. Og så bliver man fuld. På en velbehagelig måde. Måske er det derfor at næsten alle bryggere jeg nogen sinde har mødt, er mægtig omgængelige og hjælpsomme mennesker.