tirsdag den 6. oktober 2015

Poesibogen: Allan Jonassen, Specialøl Bjerringbro - Meny

En af de mere synlige ølhandlere på Facebook, er ølafdelingen i Meny i Bjerringbro, der gemmer sig mellem Viborg og Århus. Bag butikkens ølafdeling står Allan Jonassen, der har været så venlig, at skrive sine tanker om øl ned i Stovts Poesibog. Vi stiller om..

Hvad er din yndlingsøl? 
Det er næsten altid dødt løb mellem 3 Fonteinen Oude Geuze og Orval. Orval fører 45-39 lige i øjeblikket.

Hvad er din yndlingsøltype? 
Det er meget blandet, Jeg har ikke nogen decideret yndlingsøltype. Jeg er både til fede Imperial Stouts og ferske IPA'er. Jeg har naturligvis en forkærlighed for belgiske øl, og elsker også en god Quadrupel. Og så er der jo også de spontangærede osv. osv, men jeg kan ikke låse mig fast på nogen yndling. 

Hvor køber du dine øl? 
Det er meget bredt. Det sidste stykke tid har jeg været vidt omkring, både i nord, syd, øst og vest. Generelt handler jeg meget i Voldby Købmandsgaard, lidt i Salling i Århus (selvom jeg synes den er blevet kedelig). Jeg har forældre i Nordjylland, så når jeg er der forbi, plejer jeg altid at kigge forbi Vinspecialisten Ålborg. Og så elsker jeg at være forbi Vera og Det Bette Ølhus i Ålbæk, det er så hyggeligt. Og så handler jeg også ved mig selv.

Hvad er din største øloplevelse? 
Alt for mange til at nævne. På det seneste har jeg genopdaget, hvor meget jeg holder af IPA'er, og hvor heldige vi er herhjemme. Og det skal ikke være nogen hemmelighed, at Amager Bryghus hører til blandt mine yndlinge på den front. Batch 1000, Building Bridges, Arizona Beast og International Men of Mystery er nogle af de bedste IPA'er, jeg har smagt i år. Og så det første batch af Hopkings American IPA, som var super tropisk frugtjuice, den blæste mig bagover!! 

Ellers kunne det være: De Struise Black Albert. I det hele taget det meste af hvad De Struise laver! Alesmith Old Numbskull Bourbon Barrel Aged, Rochefort 10, 8 og 6, Anchor Brewing Co. Old Foghorn, Chimay 2004, Laguinats Hop Stoopid, Port Brewing Hop 15, Hoppin' Frog Mean Manalishi, Alesmith IPA, Cantillon Fou Foune, Goose Island Bourbon County Brand Stout, De Dolle Stille Nacht, Alesmith Speedway Stout, Evil Twin Even More Jesus, Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel, Westbrook Brewing Mexican Cake og jeg kunne blive ved. 

Alt fra 3 Fonteinen, og naturligvis Orval i alle dens forskellige aldersstadier. Men alt i alt, kun en dråbe i havet. Mange er ikke blevet nævnt og mange sikkert også glemt. 

Hvad kan øl siden det er så godt? 
Øl kan nogle ting sammen med mad, som vin ikke kan, på grund af de famøse bobler. En ting som ofte går tabt i et supermarked, hvor der næsten altid er mest fokus på vinafdelingen. Ellers synes jeg, at øl er et produkt som har en stor variation i både smag og duft, og der er altid en kombination man aldrig har prøvet før. Mulighederne er endeløse. For mit vedkommende kan øl noget i min mund og hals som jeg ikke får på samme måde med f.eks. vin. Øl kan både være tørstslukkende og kompleks på en og samme tid. Og øl krummer ikke i sengen.