tirsdag den 18. april 2017

Poesibogen: Danny og Martin Kreuzfeldt, Smag På Øllet

De har hevet Fanø til Aarhus, de har smidt øl ind i en farvehandler og så er de brødre. Det kunne have været et oplæg til en ny dansk folkekomedie, men det er Danny og Martin Kreutzfeldt, to-tredjedele af øleventforetagendet Smag På Øllet, der i dag får lov til at bidrage til Stovts poesibog. Stovt spurgte, Danny og Martin svarede. Vi stiller om.. 
Hvad er jeres yndlingsøl? 
Danny: Jamen, jeg siger sgu Limfjordsporteren. Både fordi det er et af mine tidligste minder om godt øl, fordi den er ingrediens i de fleste opskrifter jeg kan finde ud af at lave, og så selvfølgelig fordi den har en smuk historie. Undfanget i det aalborgensiske havnedynd. Født af Urban Bryghus. Udpint på Thisted Bryghus. Korsfæstet, tilsat store mængder lakrids og begravet. Nedfaret til dødsriget (guldøls-hylden i supermarkedet). Om fredagen opstanden fra de døde, opfaret til mit køleskab, ophældt ved min højre hånd, hvorfra den skal komme og dømme ølhipstere og ølentusiaster. 
Martin: Der bliver ved med at komme nye tendenser og nye øl som overrasker og smager fucking godt. Så min yndlingsøl skifter hele tiden. Det seneste eksempel er N.E. IPA'erne der jo har taget hele ølverdenen med storm og revolutioneret den i forvejen mest populære øltype. Men hvis jeg skal vælge en øl lige nu, så må det være BOMB fra Prairie. De klassikere, som engang kunne kaldes verdens bedste øl, kan være pejlemærker for nye øl. Men det virker som lidt af en falliterklæring at holde fast i de samme gamle øl, når nu der findes så meget nyt i samme stil, der er bedre. Ik’os storebror. 

Hvad er din yndlingsøltype? 
Martin: Jeg lider under ølnørdens tunge åg at skulle smage noget nyt hele tiden. Det er både lærerigt og med masser af nyhedsværdi, men jeg tager også mig selv i nogen gange at bestille en noget tvivlsom øl over en øl jeg ved jeg elsker, bare fordi den er ny. For tiden er er jeg en sucker for N.E. humlede øl. Specielt de svenske og herhjemme dem fra Ebeltoft og Alefarm. Men om 6 måneder er det nok noget nyt. 
Danny: Nu er jeg ikke så dikteret af trends som min lillebror, og prøver så vidt muligt at lade smagsløg snarere end Ratebeer bestemme, hvad jeg drikker. Min yndlingsHADEøltype ville have været nemmere, for det har i mange år været den klassiske IPA i al sin fesne forudsigelighed. Humle ér jo altså primært et konserveringsmiddel, folkens. Indrømmet; N.E. IPA’er var noget nyt og spændende sidste år, men jeg er meget mere til fx. De Molen’s tilgang, hvor en “Imperial IPA-ish”-øl er humlet, men også tung, brunlig, mudret, ofte fadlagret og tilsat en masse stads som bær eller urter. Generelt er min yndlingsøltype mudrede strong ales/stouts.

Hvor køber du dine øl? 
Martin: Hvis det er på flaske har jeg to foretrukne steder. Beergium.com, fordi de har super øl og chefen Sebastien, som jeg har mødt flere gange, er blevet en god ven. Det er netop dét, som jeg er blevet bidt af i ølverdenen: Alle er så sindssygt flinke, altid klar til at mødes og hygge over en øl og give en hjælpende hånd. Det er helt sikkert dét, der har suget mig ind og gjort jeg har lyst til at lave noget med øl. Der er ikke den samme konkurrencementalitet, som man kan støde på andre steder. Vi er der alle for et fælles mål - at udbrede det gode øl. Nå ja, og så er nummer to den ølbutik, hvor jeg selv får lov til at udvælge øllene, som er TidensFarvers Ølafdeling i Aarhus. 
Danny: Jeg har ikke plads til flere øl. 

Største øloplevelse? 
Danny: Da jeg i 2015 sammen med Martin Skou (tredje mand i Smag På Øllet ) tilbragte en forårsdag og aften på mit yndlingsbryggeri De Molen i Holland. Jeg havde skrevet sammen med dem i forvejen, så der var en del godter fra chefens kontor og en tur op i den gamle mølle, som en del af bryggeriet stadig ligger i. Samt selvfølgelig en masse fadlagrede stouts. 
Martin: For mig må det være Hornbeer tap-takeover på Fairbar i Aarhus 2014. Det var her jeg første gang blev involveret i den aarhusianske ølscene, der ikke rigtig havde taget fart endnu. Den gang var det jo et tillløbsstykke, hvis der var en Mikkeller på fad et sted i byen. Udover at drikke god øl, mødte jeg Jørgen og Gunhild og fik sat i stand, at jeg fx. skulle styre deres Untappd konto. Det er jeg stoppet med siden, men har stadig kontakt til Hornbeer og har der igennem knyttet en masse fantastiske bekendtskaber og øloplevelser. Det gav mig også det første spæde indblik i den ølverden, som jeg beskriver ovenfor. 

Hvad er det øl kan siden det er så godt? 
Danny: I forhold til gammel røget whisky, som er det ypperste man kan udsætte sine smagsløg for: Man kan sjældent forsvare et køb af whisky til under 500 kr. For de penge kan man købe en håndfuld af verdens bedste øl. Bryggerierne har i langt højere grad mulighed for at genskabe et tidligere batch, hvis de har ramt jackpot. Og så er det en mere sprælsk verden med enorme smagsvariationer, og flere nyskabelser i løbet af et år end whisky-verdenen kan generere i løbet af en generation. Det bliver spændende at se, om vitaliteten stadig er der om ti år. 
Martin: Det som virkelig fangede mig, var den enorme leg med ingredienser. Her er der ingen regler. Hvis du vil have en øl til at smage af vanilje så kan man tilsætte det. Dette gør at smagspektret er langt større sammenlignet med andre drikke. Processen er også kortere og lettere tilgængelig, så folk kan lave det selv derhjemme. Med varierende resultat, bevares, men det gør på en måde øl mere folkeligt og lettere tilgængeligt.