onsdag den 28. juni 2017

Bryggeriloggen 16: Åben


Lidt før Kolding, i nærheden af Lilballe Skov, der har Johannes Karstoft og Philip Hulgaard åbnet bryggeriet Åben. Stovt spurgte om De ville udfylde de blanke linjer i bryggeriloggen, det sagde De heldigvis ja til.

Bryggeriets navn: 
Juridiske navn: Bryggeriet Hulgaard & Karstoft ApS. 
Markedsføres under brandet Åben samt ”Bryggeriet Åben” og ”Åben Bryg”. 

Siden hvornår: 
Juli 2016 

Fantombryggeri eller ”rigtigt”: 
Eget bryganlæg - kapacitet på 600 liter pr. bryg. 

Hvem står bag: 
Johannes Karstoft og Philip Hulgaard 
Hvordan kom det så vidt: 
Historien om bryggeriets tilblivelse kræver en vis baggrundsviden. Johannes og jeg er barndomskammerater og naboer - omend definitionen af nabo på landet er en anden end i byen. 

Johannes er til dagligt landmand og producerer blandt andet den type byg, som anvendes til at bygmalt. Jeg arbejdede for nogle år siden hos et stort revisionskontor i København, men havde brug for lidt luftforandring. Efter en længere rejse til Sydøstasien, hvor vi sad hjemme på sofaen og talte om rejsen med en øl i hånden, så kom vi på den idé, at vi selvfølgelig selv skulle prøver kræfter med faget. Ikke at vi havde særlig forudsætninger herfor, men som følge af vores forkærlighed for godt øl og vores gode venskab, så begyndte vi – som så mange andre – at brygge øl. 

Ølbrygning starter som en interesse og bliver en besættelsen - det kan flere vidst skrive under på - og inden vi så os om, så havde vi brygget så mange øl, at der skulle ske noget nyt. På det tidspunkt startede ideen om at lave et reelt bryggeri - vi har af flere omgange haft lyst til at starte en forretning sammen, men har aldrig fået gjort noget ved det. Her var noget som lå i så nær tilknytning til Johannes erhverv (hvor vi endda selv kunne producere nogle af råvarerne til øllen), og som interesserede os begge inderligt. 

Det betød at vi i juni, knap et år efter at vi startede bryggeriet, kunne åbne dørene til vores bryggeri: “Åben”. 

Vi hylder i alt sin enkelthed Åbenhed, derfor navnet Åben. Værende åbenhed omkring de øl som vi brygger, åbenhed overfor nye ideer og åbenhed over for andre. 

I Danmark har vi ét af verdens største bryggerier og også ét (måske to) af verdens mest anerkendte (mikro)bryggerier. Det er da fantastisk! Samtidigt er vi en af verdens førende landbrugsnationer. 

Vi ønsker med bryggeriet at udbrede kendskabet til øl, ølproduktion samt de bagvedliggende processer: produktion af byg, malt, humle, gær etc., alt det som bruges til at lave øl. 

Vi håber, at vi med tiden kan være med at drive den spændende ølrevolution, som der har været i Danmark de seneste 10 år. Med navnet Åben indikerer vi, at vi modtagelige og lydhøre over for nye ideer og initiativer, og at lige så meget tænker på, hvordan øl kan bruges i andre sammenhænge - f.eks. øl & mad, madmarkeder, ølarrangementer og festivaler. Senest deltog vi på majmarked i Kolding, hvor vi fortalte om, hvordan byg bliver til malt, der så bliver til øl. 

Endeligt så er kendetegnet ved øl, at det typisk nydes sammen i samvær med andre: om det er de gamle venner eller nye bekendtskaber, det er underordnet - øllen binder alle sammen. Hvor mange nye bekendtskaber har vi ikke fået over en dejlig kold øl. Med udgangspunkt heri så tænker vi på åbenhed overfor andre mennesker, bryggerier mv. 

Hvad er planen: 
Fredag d. 9. juni 2017 åbnede vi dørene, hvilket også var første gang, at vi havde gæster i bryggeriet. Bryggeriet er således i dets spæde opstart og planerne er derfor usikre - en ting er dog sikkert, vi vil gerne udbrede kendskabet til vores øl lokalt (det vil sige i Kolding). På sigt håber vi på at kunne åbne vores eget lille ølsted, hvor vi kan sælge vores og andet godt lokalt øl, og dermed være med til at udbrede kendskabet til øl, og de mange små vidunderlige mikrobryggerier, som vi har i Danmark. 

Hvilke øl skal vi forvente: 
Vores primære fokus er på humlede øl, og især de amerikanske af slagsen. Vi bevæger altså os inden for kategorien India Pale Ales (herunder de mindre bitre typer såsom NE-IPA) samt velhumlede Pale Ales. Vi har dog ikke planer om kun at lægge os fast på en øltype, og vi vil efterhånden som vi får prøvet nogle øltyper af udvide sortimentet. 

Hvad er næste træk: 
I de kommende måneder skal vi have bryggeriet op at køre, ud at tale med restaurationer, andre bryggerier og forbrugerne. Vi går en rigtig spændende tid i møde!