torsdag den 5. oktober 2017

Bryggeriloggen 17: Agile Brewing

Et nyt fantombryggeri ser dagens lys i Aarhus når Agile Brewing senere på måneden sender deres første øl på gaden. Lasse V. Hansen, der står bag projektet har været så venlig at smide nogle svar efter bryggeriloggens spørgsmål.
Bryggeriets navn: 
Agile Brewing 

Siden hvornår: 
September 2017 

Fantombryggeri eller ”rigtigt”: 
Fantombryggeri. Brygger på Humlelands gamle anlæg, som Jacob Fink fra Brew42 i dag ejer og har installeret i Elev lidt uden for Aarhus. 

Hvem står bag: 
Lasse V. Hansen 

Hvordan kom det så vidt: 
Startede som håndbrygger i August 2014 hvor jeg sammen med 2 venner gav mig i kast med Maltbazarens begyndersæt. Min interesse for brygmetoder og især udstyr stak dog hurtigt af fra de andre, og pludselig var jeg 20 bryg inde, tappede på Cornelius fade og havde bygget et køleskab om til gæringskammer med Raspberry Pi temperaturstyring. Behovet for i min fritid at fordybe mig i et fysisk håndværk sprang nok ud af at jeg i mit daglige virke som softwareingeniør var ret langt fra netop dette. I 2016 deltog jeg i Munkebo Mikrobrygs gærkonkurrence og tilmeldte også øl brygget på den fynske gær til det danske mesterskab i håndbryg. De var af så god kvalitet, at jeg vandt begge konkurrencer samt det skandinaviske mesterskab. Som en del af præmien blev Munkebo-vinderen "Sort Smoothie" brygget i et større batch, og DM/SM vinderen "Blegfisen" fik jeg en aftale med Syndikatet om også at få brygget i en større mængde. Det var ikke noget jeg økonomisk var en del af, men det åbnede mine øjne for hvordan kontraktbryggeri foregik. Spol frem til 2017: Jeg har købt hus i Aarhus og min nye nabo viser sig at være Jacob Fink. Han havde netop overtaget Humlelands gamle anlæg efter at de var rykket til deres nye anlæg på baren Hantwerk, og han var åben for at man kunne kontraktbrygge hos ham. Så det virkede som en oplagt mulighed for at tage mit bryggeri til det næste niveau: øl der kan sælges. 

Hvad er planen: 
Agile Brewing bliver et projekt jeg kommer til at køre sideløbende med mit fuldtidsarbejde (og baby til november... timing er ikke min stærke side), så planen er ikke at spytte øl ud på samlebånd. Batchstørrelsen hedder 400L og øllene bliver nok primært solgt i butikker/barer i Aarhusområdet og igennem Facebook-siden. Økonomisk er min ambition alene ikke at miste for mange penge på projektet; jeg vil bare gerne have mine ølidéer ud til folk. 

Hvilke øl skal vi forvente: 
Jeg kommer til at lave øl uden kompromiser. Øllene bliver lavet fordi jeg synes det er sjovt, så jeg lover at du aldrig finder en pilsner, classic eller brown ale fra Agile Brewing. Brew42 anlægget er godt rustet til at håndtere urimelige mængder humle, og Jacob er med på selv de lidt skøre idéer. Min første øl, Redneck Juice, kommer til at være mit bud på en New England Saison. En øl der humlemæssigt bliver behandlet som en New England IPA: lav bitterhed + meget store mængder aroma og tørhumling. Men som modsat de søde NEIPAer har som erklæret mål at være så tør som mulig. Det smager rigtig godt! 

Hvad er næste træk: 
Nu skal første øl brygges og så må vi se hvordan folk tager imod den. I fremtiden har jeg en våd drøm om at få lov at lave noget med brett på hvidvinsfade eller Imperial Stouts med frugtpuréer, men inden da bliver det nok mere af den humlede type.