torsdag den 8. marts 2018

Gæsteklummen 03: Carina Larsen (Indslev Bryggeri) - Om at være kvinde i ølverdenen

Da Ugly Duck for et par uger siden lavede tap takeover på Storms Pakhus faldt jeg i snak med Carina Larsen fra bryggeriet. Det endte med en invitation til at bidrage til Stovts række af gæsteklummer, og Carina har væet så venlig, at kvittere med den nedenstående tekst om at være kvinde i ølverdenen.

Om at være kvinde i ølverdenen.
Skrevet af Carina Larsen, 24år, ansat ved Indslev Bryggeri siden sommeren 2017. Nyuddannet Cand.merc. Marketing, Globalization & Culture, og har i den forbindelse skrevet faglige opgaver omkring den danske og globale ølbranche.

Jeg skriver denne tekst for at gøre opmærksom på at midt i den stigende udvikling inden for specialøl, er det som om kvindernes rolle er blevet gemt lidt væk. Hvis man googler: ’Kvinder i den danske ølbranche’, vil det første søgeresultat skrive: ’Den danske ølbranche’ – Mangler: Kvinder.

Set i det historiske bakspejl var det trods alt kvinderne der, inden den store industrialisering, bryggede øl til de hårdtarbejdende mænd rundt omkring på gårdene. Men overraskende nok er der ikke mange i min generation, der faktisk er klar over den store rolle, som kvinderne har haft i den danske ølkultur. Det kan måske være, det er derfor at stereotypen om at øl-nørder kun kan være mænd, lever i bedste velgående?

Jeg er en af de få unge kvinder der elsker specialøl. Hvor mine veninder køber tøj i spandevis, eller dyre designermøbler, bruger jeg mine penge på specialøl. Ja, vi er nok en sjælden race i det danske landskab, men vi eksisterer! Jeg indrømmer ærligt, at jeg ikke kan alle de forskellige humletyper på fingrene og jeg mangler måske også lidt viden omkring de forskellige bryggeprocesser – men jeg ser bestemt mig selv som en øl-nørd.

Når jeg fortæller om min passion for øl, er der overraskende mange, der ikke tror på mig i første omgang. De stiller mig ofte spørgsmål såsom: ”Hvorfor lige øl?!”, ”Nå okay, det troede jeg ikke kvinder kunne li?!” Hvad er der ikke at kunne lide ved øl?! Det smager jo så fantastisk! Jeg ved ikke om det er på grund af min alder eller mit feminine køn, at folk ikke tror på mig i første omgang. Om det skyldes mit overforbrug af neglelak og brug af make-up, der måske giver udtryk for at jeg foretrækker en fancy flaske vin? Men nej tak! Jeg foretrækker en mørk og fyldig øl, med spark på  og noter af kaffe og chokolade!

Jeg har inden for de seneste år gradvist beskæftiget mig mere og mere med øl og fået en lille fod inden for den skønne branche, som jeg nu synes det er, men jeg har aldrig synes, at det har været nemt som ung kvinde.

En del kvinder har præget ølbranchen inden for de seneste år, og jeg finder det fascinerende at følge kvindernes ’comeback’ i den branche og kultur, som vi i tidernes morgen har været med til at skabe. Jeg håber, at vi på længere sigt kan eliminere ord som ’kvinde-øl’ og stereotypen om, at kvinder ikke kan være øl-nørder – For vi eksisterer!

Og nu hvor det er kvindernes kampdag er det måske passende med at slutte denne tekst af med:

Vi er kvinder, der hellere vil have et beer-closet, frem for et walk-in closet!!
Vi er kvinder, der værdsætter godt håndværk, frem for en fancy etiket!
Vi er kvinder, der drikker mørkt øl!
Vi er kvinder, der faktisk har forstand på øl!
Vi er kvinder, der elsker øl!