torsdag den 31. januar 2019

Klummen 34: Der findes desværre ikke et alternativ

Det var så det. Dryanuary, hvid januar og hvad ellers den alkoholfrie start på året er blevet kaldt rundt omkring, er nu overstået. Nogen stod imod, nogen skar ned og andre lod det bare fare. Personligt tror jeg ikke helt på fremgangsmåden, jeg tænker, at det er som med slankekure, og at det tabte nok skal blive indhentet, når perioden er omme. Ingen tvivl om at det er sundt med fokus på for meget drikkeri, men indtager man for meget, så er det en større eller mindre, men i hvert fald ordentlig omlægning der skal til og ikke kun en måneds tørke.

Den meget omtale af årets hidtil tørreste måned har dog også betydet en masse fokus på alkoholfrie øl, hvilket er fint. Der er mange steder, tidspunkter og lejligheder, hvor er et alkoholfrit alternativ til vanedrikkeriet er mere end velkomment. Der er dog én detalje, jeg endnu ikke har forstået - og her kommer jeg frem til min pointe - alkoholfrie øl smager ikke godt! Jovist, der er sket meget siden det alkoholfrie alternativ hed NAB og lugtede langt væk af antabus, men er alkoholfri øl ikke noget, der drikkes i mangel af bedre, fordi det lugter lidt af the real deal, selvom det i bund og grund ikke er andet end et tredje- eller fjerderangsalternativ til en god øl?

Jeg har efterhånden smagt nogle stykker af de alkoholfrie alternativer, og jeg er endnu ikke stødt på én, jeg hellere ville drikke end en danskvand - eller for den sags skyld, én der smagte bedre end tilforladelig. Og tilforladeligt er bare ikke godt nok! Senest var det Don’t Worry Julebryg fra Svaneke Bryghus, der stod på bordet da familien samledes i det sydfynske for at fejre, at det nu var to dage siden juleaften. Masser af smag, men mest smagte den som et for stærkt blandet glas ristet malt saftevand end en egentlig øl.

Skal der absolut øl på bordet? Er behovet for en øl til maden, til fodboldkampen, til koncerten m.m. (når man ikke må drikke) så stærkt, at man pinedød vil drikke hvad som helst, bare der står øl på flasken? Mere end et alkoholfrit alternativ tror jeg, at de alkoholfries øl fremgang er et symptom på en syg alkoholkultur, hvor det er svært at frigøre sig fra vaner og traditioner. Men uanset hvad de er, så smager de ikke godt – og ja, jeg vil altså hellere have en danskvand.