tirsdag den 7. januar 2020

Q&A 2020: Kongebryg

Igen i år starter Stovt året op med en rask omgang Q&A, hvor de medvirkende bryggerier indsendte deres svar da 2019 var ved at blive til 2020. Denne gang er det Niels Kiens fra Kongebryg, der leverer svarene.

1: Hvad var det bedste ved 2019 for bryggeriet? 
Uha, så skal man jo tænke sig lidt om, der har virkelig været smæk på og nogle lange arbejdsdage, der virkelig har trukket tænder ud. Og der er findes jo ikke noget som små virksomheder, hvor folket kan knokle sig helt i smadder og at levere det bedste de kan og har lært. Måske bør 2020 været året, hvor vi som bryggere tager lidt vare på os selv, men i virkeligheden er det jo pissesvært når vi alle i branchen brænder for øl og lægger hele vores sjæl ind i det. Vi elsker jo bajere og vores kollegaer. 

Der er 2 sider af vores bryggeri: 

Produktionen. 
Her lykkedes det endelig langt om længe at finde en lærling, men han skulle så også findes på Island af fucking alle steder. Med en person som man skal arbejde sammen med i rigtigt mange timer hver dag, der er kemien sindssygt vigtig. Denne unge mand kommer fra en baggrund som Atlanterhavsfisker og er uddannet kok, så han er vant til en noget hårdere tone. Omar går altid med kniv, for som hans bedstefar altid sagde "en islænding uden kniv, er som en luder uden fisse" - man kan jo kun være stolt. Og når et menneske har så stor passion for et produkt, at de vil flytte flere tusind kilometer, så kan man jo kun blive varm om hjertet. 

Vi kiggede en del på vandprofilen i det forgangne brygår - og jeg kan kun sige, at vi har fået helt nye øl. Det er simpelthen en kæmpe forskel det gør, når man nedbringer bicarbonaten i brygvandet, og så samtidig tager et blik på alle de andre salte - man kan shifte øllen i alle mulige retninger. Det Norske Kveik gær er virkelig også noget, der rykker. Vi kørte en masse full size-tests, for at se hvad den kan. Det er helt gakkelak. Det er simpelthen noget, der kommer til at ændre verdens ølproduktion. 

Spillestedet. 
Her føler jeg, at det er lykkes os at finde vores hylde og være afklaret omkring vores profil. Med mere end 50 gratis koncerter og 15 betalingskoncerter med totalt udsolgt, kører det sgu meget godt. Især med den literpris baren kører med i forhold til ved detailsalg. Så drenge og piger derude på de danske bryggerier, åben nu bare jeres egen bar. 

2: Hvad bliver det vigtigste for bryggeriet i 2020? 
Det bliver helt klart at kigge på produktionen og optimering her, og så er vi samtidig på udkig efter en investor mere, der kunne tænke sig en mere daglig rolle her. Selvom bryggerierne er små, er der jo en del arbejde i alle mulige retninger. 
1. Produktion 
2. Salg 
3. Marketing 
4. Kundepleje 
5. Sociale medier
6. Regnskab 
7. Medarbejdere/frivillige 
8. Arrangementer 
9. Rengøring 
10. Osv, osv... 

3: Hvor meget øl producerede I i 2019 og kommer I til at producere mere eller mindre i 2020? 
Nu fik vi lige vores tal gennemgået i går (03.01.2020). Vi er faktisk røget ned på 29.500 liter, men det ligner, at vi har fået et overskud med den samme omsætning. Syret nok egentligt, men 2020 bliver med Kveik-gæren året, hvor vi kommer til at producere væsentlig mere øl. 

4: Hvad bliver den største udfordring for de danske bryggerier i 2020? 
Det bliver helt klart at overlevet! Nu rykker de store (Carlsberg, Royal Unibrew), men vi ser også en øget produktion hos de større regionale bryggerier. Thisted øger produktionen med 40-50 % på deres lækker nye anlæg, Hancock udvider med 20 % og To Øl tonser igennem med måske 4-6 millioner liter i 2020. Det kan være lidt svært at se igennem alle tallene, men det ligner, at der kommer 20 % mere volume fra bryggerierne på det danske marked i 2020. Det betyder, at literprisen i detailhandelen får et ordentligt hak ned - og det kommer til at gøre naller. 

5: Hvem fortjener et skulderklap? 
Alle de dejlige danske bryggere/håndbryggere jeg møder rundt omkring i landet, I er sgu altid så dejligt søde og rare. I får mig til at være stolt af vores fag. Sammenholdet i denne branche er helt fantastisk.