mandag den 25. januar 2021

Q&A 2021: Gamma Brewing Company

Året er nyt, spørgsmålene er nogenlunde de samme som de plejer, men afspejler tiden vi lever i. Denne gang kommer er det Jakob Nørby Houmøller fra Gamma Brewing Company, der svarer. 

1: Hvordan påvirkede Covid-19 bryggeriet i 2020? 
Covid-19 var en total omvæltning, ikke kun for os, men for branchen som helhed. Da Mette Frederiksen annoncerede nedlukningen af Danmark, sad jeg på den anden side af jorden, i New Zealand, hvor jeg sammen med Philip fra ÅBEN var rejst ned for at kigge på humle. Den første reaktion var naturligvis en følelse af at tæppet blev fejet væk under én, men det ændrede sig hurtigt til en indstilling på at være så proaktiv og løsningsorienteret som muligt, samt tænke kreativt på mulighederne for fortsat drift under de forudsætninger der nu eksisterede. 

Vi var relativt hurtige til at omstille, tappe al vores produktion på dåser, lave gode deals i vores webshop og køre med hjemmelevering til folk i København uden beregning. Der var nogle helt afgørende faktorer for os som muliggjorde den hurtige omstilling, den primære var, at vi har vores egen dåsetappelinje, så vi ikke er afhængige af mobile canning, derudover havde vi likviditeten til at opretholde vores produktion, også selv hvis vi intet salg havde i 2-3 måneder, hvilket gjorde at vi turde tage den risiko det var at holde hjulene kørende, og sidst men ikke mindst var vi tilbage i marts kun 3 ansatte, hvilket gjorde alt mere smidigt og fleksibelt, end hvis man havde haft en større organisation at rykke rundt på med højere faste omkostninger, f.eks. hvis vi havde haft vores egen bar. 

Kombinationen af alt dette, har gjort at vi her i Gamma sådan set klarede os fint gennem 2020, hvilket vi er naturligvis er enormt taknemmelige for. Den støtte vi har fået fra nær og fjern er helt unik, og uden alle de mange bestillinger i vores webshop, lokale bottleshops, supermarkeder og hele "drik dansk" bevægelsen havde situationen været en helt anden for os, og sikkert også for mange andre danske bryggerier. Det virker som om at befolkningen virkelig har taget ideen om at købe lokalt til sig, hvilket vi tydeligt har mærket, som i øvrigt også har betydet at vi frivilligt har tilbagebetalt den lønkompensation vi fik tilbage i april. 

2: Hvad var det bedste ved 2020 for bryggeriet? 
Det bedste for Gamma i 2020 har uden tvivl været at vi for alvor fik sat gang i vores projekt med at bygge nyt bryggeri, også selvom planerne kortvarigt blev sat på pause da nedlukningen af Danmark, og resten af verden, ramte. Vi endte med at overtage de nye lokaler på Smedeholm 18 i Herlev d. 1 Juli, og gik straks i gang med indretningen. Der var meget at gøre, bl.a. skulle der lægges kloak ind, laves gulv, vægge, strøm, vand, gas, Co2, trykluft, damp og sikkert en masse andre ting jeg lige har glemt. 

Vi er nu i slutspurten og vores nye semi-automatiske 30hL bryganlæg, tanke og dåsetappelinje er bygget færdigt og er på vej til Danmark med skib fra hhv. Kina og Canada her i juletiden. Hvis alt går som det skal, burde vi køre de første bryg igennem anlægget i slutningen af Januar. 

Følelsen af at skabe noget nyt, indrette et bryggeri præcis som man ønsker det, og styre økonomien forbundet med det, alt sammen mens en pandemi hærger verdensbefolkningen, er surrealistisk, men samtidig utroligt livsbekræftende og motiverende for fremtiden. 

3: Hvad bliver det vigtigste for bryggeriet i 2021? 
Det vigtigste for Gamma i 2021 bliver helt klart at få bryggeriet i Herlev op at køre, komme af med alle de små problemer der måtte opstå hurtigst muligt, og så ellers derefter skrue op for produktionen og konstant blive bedre til vores håndværk, både når det kommer til øllet, men også driften, salget, procesoptimering, strategi osv. er ting vi skal fokusere på, nu hvor vi efterhånden er blevet et mellemstort mikrobryggeri med pt. 6 fuldtids- og 2 deltidsansatte. 

4: Hvad bliver den største udfordring for de danske bryggerier i 2021? 
Konkurrencen er en af de største udfordringer for alle bryggerier, ikke kun de danske. Dertil skal man også lægge efterdønningerne af Covid-19, der har svækket nogle bryggerier, men især også barer, værtshuse og restauranter, der jo er nogle af de primære kunder for alle bryggerier, er virkelig tvunget i knæ ovenpå især den seneste nedlukning, hvilket kun gør konkurrencen om de haner større, i særdeleshed når det kommer til pris. 

5: Hvem fortjener et skulderklap? 
For at gentage hvad jeg skrev sidste år, synes jeg at ølbranchen som helhed fortjener et skulderklap, men lige netop i dette Covid-19 prægede 2020, synes jeg især at barerne, værtshusene og restauranterne fortjener et skulderklap. Det er helt klar dem der er ramt hårdest af de restriktioner og nedlukninger regeringen har besluttet. De gør alt hvad de skal, følger alle retningslinjer de er blevet påduttet, men alligevel tvinges de til at lukke tidligt og andre håbløse tiltag, der tvinger hele barbranchen i knæ, uden nogen særlig kompensation eller i det mindste anerkendelse fra regeringen. Det er sejt gået, og jeg har dyb respekt for dem der stadig formår at holde flaget højt og tager kampen op.

Besøg Gamma Brewing Companys webshop her.

(Svarene blev afleveret 10. december 2020)