onsdag den 15. juni 2022

Vintage: Herslev Bryghus - Mjølner (fadlagret) 2008

 

Der er mange regler og rettesnore, der spiller ind, når man kaster øl i kælderen med det formål, at give dem alder. Over dem alle gælder dog ”mere er ikke nødvendigvis bedre”.

Det gør sig også gældende for Mjølner fra Herslev Bryghus – en Barley Wine på 10%. Brygget i 2008, tappet i 2009 og midt imellem de to punkter har den været en tur på fade. Etiketten melder ikke noget om, hvilke fade, men mit bud er rødvinsfade. Der er noget syre, der trækker mine smagsløg derhen.

13-14 år er lang tid for en øl. For lang tid. Indrømmet, mit forhold til Barley Wine er noget anstrengt. Men, jeg har haft nogle store oplevelser Barley Wines, der har fået lov til at ligge. Også længere, end jeg normalt vil lade sorte øl ligge. Derfor var jeg også nysgerrig på, hvilken oplevelse flasken gemte på.

Flaske, samfundshjælper, et lille pffft så kleint, at det knap var hørbart, glas, meget, meget mørkebrunt øl, store bobler i et lag, der skyndsomt forsvandt, med undtagelse af et par enkelte, der kilede sig ind i hjørnet mellem øllet og glassets kant.

Duften fra glasset var som en røget rødvin duftet på lang afstand. Mundfornemmelsen var flad, og smagen var som karamelvand med en billig billig rødvin tilsat. Balancen må være gået i øllet for flere år siden, for den var helt afsporet. Øllet fremstod tyndt, og fadpræget kørte i et helt andet spor end de indtryk, der burde smage af Barley Wine.

Less is som regel more, når det gælder kældertid - det er i hvert fald mere end for meget, men peak-punktet er ikke en stationær størrelse, så det er interessant, at smage, hvad der sker på den anden side. 

Interessant, ikke nødvendigvis godt.

Det korte af det lange er, at Mjølner er død af alder, efter et langt og trygt liv i Stovts kælder.