mandag den 31. oktober 2022

Lokal slagside

For tiden tikker nomineringerne ind hos Dansk Ølentusiaster, der efterfølgende offentliggør dem via hjemmeside og Facebook.

Jeg har tidligere udtalt, at årets bryggeri med stor sandsynlighed er lokalt, da jeg mener, at mange nomineringer har en slagside i den retning.

Da de første to offentliggjorte nomineringer i år (fra henholdsvis Sønderborg og Skanderborg) blev givet til bryggerier i egen by – ja, så tænkte jeg, at jeg ville alliere mig med Google Maps og kigge nærmere på det.

Pr. kl. 16.30 den 31. oktober 2022, hvor jeg sidder og skriver dette, der er der blevet offentliggjort 33 nomineringer. I den nedenstående oversigt, der er afstandene fundet ved at tage afdelingens bynavn og adressen på bryggeriet. Ved afdelinger, der bærer et regionsnavn, der er afstanden taget fra det faste mødested. Og i tilfældet People Like Us, der er afstanden målt til adressen for deres hovedkontor.

Spørgsmålet er så, hvordan man definerer lokalt!? Der er f.eks. 608 kilometer, hvis nu lokalafdeling Skagen skulle finde på at nominere Penyllan - det er ikke lokalt.

Hvad er så?

11 af bryggerierne (33,33 %) holder til indenfor 20 kilometer af lokalafdelingen, der har nomineret dem. 18 af bryggerierne (54,55 %) holder sig indenfor 60 kilometer af lokalafdelingen, der har nomineret. De tal ville være højere, hvis vi gjorde To Øl til et københavner-bryggeri. Brus har trods alt eksisteret længere end produktionen i Svinninge, og To Øl har blandt andet nomineringerne fra København, København N og Amager.

Når jeg kigger ned over listen, så er jeg ikke et sekund i tvivl om at flere afdelinger har haft de lokale briller på. I forhold til forfordelingen af det lokale, så spiller tilgængeligheden helt sikkert også ind. Det er næppe heller et tilfælde, at To Øl har trukket fem nomineringer efter at de for alvor har slået sig på supermarkedsøl.

Ingen tvivl om, at jeg mener, at der burde findes en ny måde at nominere på. Især når jeg læser afdelingernes argumenter, så kan jeg flere steder have svært at finde den egentlige begrundelse for, hvad der gør bryggeriet egnet til en nominering.

Men…

Tag et kig på afstandene, læs nogle argumentationer og bedøm selv.

Afdeling - bryggeri - afstand 

Sønderborg - Too Old to Die Young - 0 km
Skanderborg - Ølmejeriet - 0 km
Varde - Jacobi Craft Brew - 0 km
Frederikshavn - Frederikshavn Bryghus - 0 km
Esbjerg - Esbjerg Bryghus - 0 km
Ringsted - Det Lille Bryggeri - 5 km
Bornholm - Small Batch - 6 km
Østfyn - Ørbæk Bryggeri - 11 km
Rødovre - People Like Us - 13 km
Fjerritslev - Bugtens Bryghus - 16 km
Middelfart - Åben - 20 km
Næstved - Det Lille Bryggeri - 28 km
Svendborg - Midtfyns Bryghus - 32 km
Roskilde - Det Lille Bryggeri - 34 km
Helsingør - Gamma Brewing Co. - 43 km
Halsnæs - Flying Couch Brewing - 53 km
Djursland - Randers Bryghus - 55 km
Frederikssund - Det Lille Bryggeri - 57 km
København - To Øl - 81 km
København N - To Øl - 82 km
Amager - To Øl - 96 km
Silkeborg - Bad Seed Brewing - 126 km
Aarhus - To Øl - 133 km
Aalborg - Ebeltoft Gaardbryggeri - 142 km
Fredericia - To Øl - 167 km
Horsens - Bad Seed Brewing - 173 km
Haderslev - Ebeltoft Gaardbryggeri - 184 km
Køge - Penyllan - 227 km
Vejle - Amager Bryghus - 237 km
Randers - People Like Us - 251 km
Odense - Small Batch - 319 km
Slagelse - Bad Seed Brewing - 324 km
Holstebro - Penyllan - 520 km