torsdag den 3. august 2023

Ølindkøb: Smagen af Øl

Sidste forår lagde jeg vejen forbi Smagen af Øl i Rødekro, da familien Stovt ferierede i det sønderjyske.

I går gjorde jeg det så igen af de helt samme grunde.

Da jeg sidste år skrev om butikken, der hæftede jeg mig ved Vorherres voldsomme tilstedeværelse i Rødekro. Denne gang kørte jeg en anden vej ind i byen og noterede mig, at også Adventkirken er repræsenteret.

Ikke nok med det.

På vej ind i butikken bemærkede jeg nabohuset, og fik det bekræftet, da jeg spurgte. Bygningen var en gammel kirke.

I de gamle historier frister kroerne, så det er svært at holde stien til kirken ren. I Rødekro står kirkerne i kø for at friste med aflad på vejen til kroen – eller i dette tilfælde: Smagen af Øl. Fristelsen var det så som så med, men i Sønderjyllands bibelbælte, der er Rødekro uden tvivl bæltespændet.

Mens jeg opholdt mig i butikken, der nåede jeg blandt andet at blive budt på en smagsprøve, blive oplyst om en rabat, der ikke var skiltet og få en snak om sønderjysk ølkultur (og om byens mange menigheder).

Som kunde, der kan jeg næste få glædestårer i øjnene over, hvor velkommen jeg følte mig. Jeg kender ikke ejeren af butikken, men han virker som en gennemført flink fyr. Det er betjening i absolut øjenhøjde med kunden, hvilket jeg virkelig værdsætter. Ingen anmassende sælgerattitude, bare hjælpsomhed og imødekommenhed.

Udvalget i butikken er en god blanding af det nyeste nye, gamle travere og bryggerier, der ellers ikke ses så ofte mere. Uanset præferencer, så burde du kunne få stillet dine lyster. Øllene står primært inddelt efter stilart, med et hjørne afsat til alkohol og gavekurvsfyld. Forbutikken er lidt pakket, men let at komme rundt i. Der er til gengæld noget mere luft i det andet rum, hvor blandt Observatoriet og de store flasker fra Amager Bryghus gemte sig.

Jeg fik købt en håndfuld blandet øl.

Der var et lokalt islæt fra Frisk Bryg, der var lidt mørkt fra Thyras Bryg, en ældre sag fra Amager Bryghus som jeg aldrig fik købt til kælderen, en fadlagret størrelse fra Fanø Bryghus, når nu jeg ikke kommer forbi bryggeriet i år, en røgøl fra Det Lille Bryggeri og så endelig SKØL Brygkompagnis Schwartzbier med kaffe. Jeg kan egentlig ikke lide Schwartzbier (for sødt), men jeg kan virkelig godt lide kaffe i sort øl, og SKØL har været med i et par ypperlige samarbejdsbryg i år.

Det var derfor en glad dreng, der gik fra butikken en lille halv time efter ankomst.

Jeg skrev det også sidste år, men det gælder stadig.

Er du alligevel på den sønderjyske motorvej, så er Smagen af Øl hele den forholdsvis begrænsede omvej værd.