mandag den 15. januar 2024

Q&A 2024: Observatoriet

I dag giver Simon Toft fra Observatoriet sit bud på svar til årets Q&A.

1: Hvad var det mest positive i 2023 for bryggeriet?
Jeg synes, jeg har lavet nogle fantastiske øl i år og højnet niveauet betragteligt. Der er kommet flasketapper til, sammen med en hel masse nye tønder og tanke. Jeg har fordoblet kapaciteten og samtidig forbedret kvaliteten. Så det lover rigtigt godt for 2024, hvor jeg kan love at der kommer nogle rigtigt interessante ting ud!

2: Hvad er det for et år, I som bryggeri kigger ind i?
Det er jo en tid hvor mange går konkurs, og jeg forventer ikke at det er slut endnu. Så det bliver et hårdt år for de fleste vil jeg tro. Og der er sikkert for mange også stadig en del økonomisk efterslæb fra Coronaen, hvilket ikke gør det nemmere.

3: Hvad bliver den største udfordring for de danske bryggerier i 2024?
Den største udfordring for de fleste craft bryggerier er som jeg ser det, at komme videre fra IPAen. IPAen er ikke så cool mere, den er blevet folkelig og er kommet helt ud i provinsen. Du kan ikke stå og servere en IPA med Citra og Mosaic under endnu et nyt navn, med endnu en ny farvestrålende etiket og forvente, at folk synes, det er fantastisk mere. Så de skal ud og finde nogle nye måder at servere deres craft-øl til hipsterne eller hvad vi nu skal kalde dem nu til dags, på. Jeg ser frem til at se hvad de finder på.

4: Hvilken øl er I mest stolte af at have brygget i 2023, og hvad gør den noget særligt?
Oberon er jo nomineret til årets udgivelse, men jeg er faktisk meget mere stolt af Tableau. Og det er jeg fordi jeg simpelthen mener, at den står for sig selv som øltype - og den fungerer vanvittigt godt. Den er 4,5%, men man ønsker sig slet ikke mere. Og den er kompleks og tropisk, men utroligt drinkable - og så højner den madoplevelsen, når man kombinerer med f.eks. sushi eller lette retter med hvidt kød.
Det er min drøm, at opfinde min egen type øl. Med Tableau synes jeg, at jeg har ramt noget helt fantastisk spændende.

5: Hvem i ølbranchen fortjener et skulderklap?
Jeg kan stå på en ølfestival nu, og vide, at jeg står fuldstændigt alene i at lave wild ales med det kvalitetsniveau som Observatoriet har. Og det har ikke været nemt, for jeg har opfundet alle mine metoder fra bunden. I år har det føles som om, det virkeligt er lykkedes. Så, jeg skal sgu selv have et skulderklap! Det er absolut ikke særligt jysk at pege på sig selv, men jeg står ved det.

Men skal jeg pege på andre end mig selv, synes jeg, at vi får nogle superseje "nye drenge i klassen", og de bærer passion med ind i branchen. Så jeg giver Stepping Stone og Gamborg drengene et klap også.