mandag den 22. januar 2024

Q&A 2024: Skøl Brygkompagni

Dagens svar til årets Q&A kommer hele den lange vej fra Kalundborg, hvor de venlige mennesker hos SKØL Brygkompagni har taget sig tid til at besvare spørgsmålene.

1: Hvad var det mest positive i 2023 for bryggeriet? 
At vi har fået skabt en forretning og et sted, som nyder stor lokal opbakning, men også interesse uden for vores lokalområde - og at vi er nået til at kunne leve (sparsomt) af det.

Derudover har vi fået brygget nogle glimrende øl - både i vores mikroskopiske baghus-bryggeri, såvel som på kontrakt. Vi har også lavet nogle sjove collabs med henholdsvis Too Old To Die Young (Himmelskum og Nissevenner) og Ølsnedkeren (Vintermost i Permafrost), som er vellykkede og har skabt en del opmærksomhed omkring vores lille geschæft.

2: Hvad er det for et år, I som bryggeri kigger ind i?
Et år, hvor vi vil lægge en masse kræfter i at få implementeret vores nye bryganlæg, hvor vi, i langt højere grad end tidligere, kan forsyne egne haner med øl, brygget ganske få meter fra baren.

3: Hvad bliver den største udfordring for de danske bryggerier i 2024?
Hvis man som bryggeri er afhængig af, at andre skal sælge alt det øl man brygger, så er det en udfordring, at markedet - trods flere triste lukninger i år - stadig er overmættet og at store spillere medvirker til at presse prisen på mikrobryg ned, samtidig med at prisen på bl.a. råvarer er steget mærkbart de seneste år.

4: Hvilken øl er I mest stolte af at have brygget i 2023, og hvad gør den noget særligt?
Det kunne være mange, men vi peger på vores old school West Coast IPA som vi kalder “Forstærker”. Den har en fyldig krop og en humleprofil som på én gang er nostalgisk (Centennial, Simcoe, Chinook), men også en lille moderne kant fra Mosaic, som bare (næsten) altid smager pissegodt. Det er en grusomt underrepræsenteret stilart i dag, hvor de fleste såkaldte westies er mere moderne i udtrykket.
Det er altid tilfredsstillende, at prøve kræfter med nogle af de (ny)klassiske stilarter og slippe godt af sted med det.

5: Hvem i ølbranchen fortjener et skulderklap?
Puha, der er mange der kan nævnes, men vi peger på de frivillige ølnørder fra Studenterhus Aarhus, som bankede en super hyggelig ølfestival sammen i november, hvor vi hyggede os bravt, sammen med nogle af de bedste bryggerier i DK. Stor anbefaling til alle om at besøge festivalen i 2024.