tirsdag den 23. januar 2024

Q&A 2024: Spybrew

Endnu en dag, endnu en Q&A. I dag er det Jens Lynge Larsen fra Spybrew, der har svaret på Spørgsmål.

1. Hvad har været det mest positive i 2023 for bryggeriet?
2023 har været et hektisk år for Spybrew. 

Der har været travlt, men travlt på en god måde, så sjælen kan følge med. 

Bryggeriet er ved at tage hul på det fjerde år på Arnold Nielsens Boulevard her i Hvidovre og vi kan mærke, at der er en lokal opbakning, hvilket vi kan se ved vores Flydende Fredage, hvor folk kommer forbi bryggeriet for at nyde en øl eller hive øl med hjem. Selv i årets første kolde vintermåneder oplevede vi fulde huse, hvilket vi bestemt ikke havde forventet. Det var skønt, da det jo er nogle måneder, hvor folk lige skal have tid til at snuble i deres nytårsforsæt. 

Vi har også haft en del arrangementer i bryggeriet, som der er blevet taget godt imod! Vores seneste tiltag i bryggeriet er 'Bajer Banko', hvor vi har Kenneth K fra P4 - ham med Musikquizzen - til at stå for underholdningen. Det kommer vi med garanti til at afholde igen! 

Men overordnet set må det være, at bryggeriet fortsat er rigtig godt besøgt og at størstedelen af salget af de hemmelige øl foregår direkte fra bryggeriet. 

På festivalsiden har det absolut været vores deltagelse i Brewskival, der topper som årets oplevelse. Folk, som endnu ikke har oplevet Brewskival skal ikke vente for længe, da det i 2024 bliver sidste gang, at Marcus og Brewski-holdet holder deres fantastiske Brewskival.

2. Hvad er det for et år, I som bryggeri kigger ind i?
2024 bliver forhåbentlig et år, hvor vi kan fortsætte den positive udvikling i og omkring Spybrew. Flydende fredage, deltagelse i ølfestivaller - både inden for og uden for Danmarks grænser. 

Vi har i skrivende stund allerede nu to invitationer. 

Vi skal igen en tur til Vestmannaøerne i Island og en tur til Nürnberg for at deltage i Fränkisches Bierfest Nürnberg Im Burggraben. Så får man genopfrisket sit tyske :D 

Vi har også allerede aftalt en del samarbejdsbryg med både danske og udenlandske bryggerier, så der kommer en del - skal vi kalde det - ekstra spændende øl fra Spybrew i 2024. 

Det bliver samtidig et år, der kommer til at markere, at det er 10 år siden, at den første hemmelige øl fra Spybrew blev brygget kommercielt i kælderen. Det skal vi have fejret med manér og der er allerede ved at være en plan for hvordan. Vores sommerfest, der afholdes den sidste lørdag i august kommer ihverfald til at bære præg af det. 

Det bliver også et år, hvor der i Q1 planlægges indkøb af en ny dåsetappelinje, så vi bliver endnu bedre til at tappe vores øl på dåser. Så alt i alt et spændende og ikke mindst udfordrende år på den gode måde.

3. Hvad bliver den største udfordring for de danske bryggerier i 2024?
Jeg tror desværre ikke, at vi er færdig med at se bryggerier lukke i Danmark. De bryggerier, som i forvejen er ramt af efterdønningerne fra Coronalukningerne og energi- og råvareprisstigningerne kommer til at løbe hurtigt i 2024 for at overleve. 

Jeg tror også, at det vil være en udfordring for nyetablerede bryggerier at få hul igennem til ølbarerne, da der faktisk er mange bryggerier om hanerne på ølbarerne.

4. Hvilken øl er I mest stolte af at have brygget i 2023, og hvad gør den noget særligt?
Det er ubetinget vores nye belgiske tripel på 9,5% kaldet “Rigtig Hjert’lig”. En øl, der fik sin debut i Breinholts Julekalender i år. 

Omend tilbagemeldingerne fra afsnittet ikke var noget at skrive hjem om, så har folk taget rigtig godt imod øllen. 

Der er en lidt dybere mening med øllen og ikke mindst navnet samt etiketten. Den kommer her.

Som en hyldest til min afdøde svigerfar Ivan Madsen har jeg valgt at brygge øllen "Rigtig Hjert'lig". Et udtryk, som Ivan brugte, når der skulle skåles! Det blev altid indledt med ordene; "har I tid et øjeblik?!, hvorefter vi alle i forening svarede "Rigtig Hjert'lig". En slags erstatning for ordet "Skål!". Heraf navnet på øllen!

Etiketten er en stjerneklar himmel, hvor en af stjernerne lyser klarere end resten. Det er netop den stjerne, hvorfra bedste kigger ned. Dette er junior blevet fortalt af mormor; at når de ikke er her mere, så vil det være den klareste stjerne de kigger ned fra. 

Hvis man kigger efter på etiketten kan man se et lille ultralet fly af typen Long-ez passere forbi den klareste stjerne på nattehimlen. Flyet var Ivans og jeg nåede heldigvis at prøve en flyvetur fra Roskilde til Læsø tur/retur i den. 

Selvom øllen fik release i Breinholts Julekalender og derfor måske kunne misforstås til kun at være en juleøl, så bliver det fremadrettet en øl, som vi kommer til at brygge året rundt.

5. Hvem i ølbranchen fortjener et skulderklap?
Det gør vi sgu allesammen. Alle os, der dagligt kæmper med at sørge for at slukke tørsten hos det gode danske ølfolk.