mandag den 26. maj 2014

Anmeldelse: Sorte øl fra The Kernel

The Kernel var blandt de bryggerier, der kunne findes på årets CBC. Så vidt vides fås deres øl ikke i almindelig distribution her i landet, men i den efterhånden så ofte nævnte levering fra Ales by Mail lå der også et par flasker fra bryggeriet. Ikke bestilt af mig, men Alex, der havde bestilt kassens anden halvdel, var så venlig at dele et par af dem med mig. Udover en Sour havde han også bestilt henholdsvis en Export India Porter (5,5%) og en Export Stout London 1890 (7,5%), og det blev de to vi kastede os ud i. 
 
Rent visuelt er øl fra The Kernel fantastiske at beskue. De simple brune etiketter, med de let udtværede print, bringer minder om simplere tider, og viser hvorfor læresætningen keep it simple stupid, til stadighed er et grundprincip man kan række ud efter når alt andet fejler. 

Vi startede med Export Stout London 1890. Et klart rookietræk, da det var den var den stærkeste af de to øl, hvilket senere fik Export India Porter til at fremstå tyndere, end den nok egentlig var. Omvendt, havde jeg kendt Export Stout London 1890 på forhånd, havde jeg næppe gidet vente. Export Stout London 1890 er fantastisk. Som en bid af det bedste mokkachokolade du kan tænke dig til, omsat til ølform. Utrætteligt blød og balanceret fra ende til anden, med klare toner af fyldig mokka og chokolade, let røg i duften. Den burde ikke være noget særligt, men alt er afstemt til perfektion, og det er som at sidde med limfjordsporteren i en dessertudgave, der er lidt tungere i bagen. En klar anbefaling, og et flot 11-tal til eksamensbeviset. 
I det lys, var der et vist pres på Export India Porter, hvis den skulle kunne levere en lige så overbevisende indsats. Uden at sende sig selv under dumpegrænsen, var der da også forskel på de to øl i negativ retning. Export India Porter er en tør øl, med masser af smag i bitter ristet retning, og kaffe i eftersmagen, men den mangler mundfylde, og fremstår i direkte sammenligning med Export Stout London 1890 nærmest tynd. Ikke en dårlig øl, men for meget på det jævne og det klart svageste led i den korte kæde af øl, vi fik smagt fra The Kernel. Der blev skrevet 8 i karakterbogen. 

Der lures allerede på endnu en bestilling fra Ales by Mail, og når den tid kommer skal Export Stout London 1890 hjem til egne hylder, og så tror jeg, at der skal dykkes ned i de humlede varianter fra The Kernel. Ovenstående to øl har i hvert fald gjort mig nysgerrig på mere.