lørdag den 2. december 2023

Øljulekalendere i lyd og billeder

Så blev der hakket hul på isen og taget hul på december.

Sneen er blevet drysset med løs hånd over det danske landskab og mon ikke de fleste har fået fyret op for kalenderlysene?!

Jul betyder også juleøl, det er der ikke noget nyt i.

Det betyder også øljulekalendere. 24 øl samlet og solgt i en pakkeløsning til dem, der er blevet for gamle til chokoladejulekalenderen. 

Jeg ser idéen, men kunne ikke selv finde på at springe på konceptet. Hvis jeg skal spendere den slags penge på øl, så vil jeg selv have lov til at bestemme, hvad jeg skal have med hjem.

Endelig så betyder det også øljulekalendere med levende billeder.

Jeg tændte i går op for den bærbare og så, hvad der gemmer sig bag lågen i dels Breinholts Julekalender og dels den julekalender som Kasper og Anders fra Bare God Smag og Hoppy Ki Yah står bag.

Det er første gang, jeg tuner ind på Breinholts Julekalender. Jeg har godt bemærket, at den har fyldt en del på de forskellige ølkanaler de senere år – nu sidder jeg så og overvejer hvorfor.

Det er som at se den selvfede salgschef flankeret af sine to regionale salgsledere stå for den tvungne underholdning til firmajulefrokosten. Allerede efter fem minutter sad jeg med fornemmelsen af, at programmet var gået tre kvarter over tid. Det er forced fun, når det er værst - bare oversat til et tv-format.

Der er band, der er kokke, der er falsk hjertelighed og der er nisselandskab. Der er selvfølgelig én øl pr. dag og snaps til advent. Der er helt sikkert også tilbagevendende indslag, der ville kunne genkendes, hvis jeg havde set det før. 

Og så er der ham der fra Aqua og ham der fra DK4, foruden altså ham, der har lagt navn til programmet.

Hele setuppet virker falsk og påtvunget. Måske er det sjovere, når man er fuld - måske er det sjovere, når de er fulde. Jeg kan ikke forestille mig det.

Fuck altså, hvordan kan der være penge i den slags lort.

Så har jeg langt, langt, langt mere sympati for den julekalender Kasper og Anders igen i år kaster sig ud i. Optaget hos Spybrew og en meget lige ud af landevejen øljulekalender – også med én øl pr. dag.

Der er ro på drengen(e), der er mere fokus på øllen, der er tyngde i forklaringerne, men alligevel en lethed over hele setuppet. 

Der er skruet ned for det kalkulerede og op for det charmerende – og så sidder du med fornemmelsen af at være i godt selskab.

På en skala fra 0-100, der slår de Breinholts Julekalender med 10.000 point.

Skulle du ikke være til levende billeder, så tilbyder Ord Om Øl også en øljulekalender-podcast. 

Jeg hører uhyggeligt sjældent podcasts, men tuner alligevel ind på deres frekvens fra tid til anden, hvis emnet virker spændende. 

Bag lågen den 1. december gemte der sig den sædvanlige tilbagelænede småsnak, hvor der er plads til at bevæge sig lidt væk fra emnet, for så at vende tilbage til det igen. 

Som i tilfældet med Kasper og Anders, så føler du dig i godt selskab og kan nyde, at der ikke rigtigt er noget, der skal nås.